Pravilnik lige - Ludus Beach Liga

Pravilnik Ludus Beach Liga

  1. Pravica igranja
    V LUDUS BEACH LIGI lahko nastopajo vsi igralci, kateri imajo dovoljenje za igranje od tekmovalne komisije ter plačano prijavnino.
    Mladoletni igralci za sodelovanje potrebujejo soglasje staršev ali skrbnikov.

2. Kategorije
Udeleženci bodo razdeljeni v več lig. Predvidevamo, da bomo imeli v koledarskem letu 2022/23 4 lige po 8 ekip v moški kategoriji in 4 lige po 8 ekip v ženski kategoriji. Število lig in sistem je odvisen od končnega števila prijavljenih igralcev in igralk.

3. Razporeditev ekip
Razporeditev ekip bo v četrtem letu izvedbe tekmovanja odvisna od predhodnih rezultatov Ludus Beach Lige in tekmovalne komisije, katera je sestavljena iz: vodje tekmovanja, koordinatorja lige ter predstavnika igralcev oz. igralk. Razpored bo znan predvidoma do 15.09.2022.
Tekmovalna komisija ima pravico do tako imenovanega “Wild Card-a” to pomeni, da se “dobra” dvojica lahko uvrsti neposredno v prvo ligo, saj je interes nas vseh predvsem enakovrednost lige.

4. Razpored igranja, prizorišče in sistem
Vsi dvoboji se odigrajo po vnaprej določenem urniku ob sobotah in nedeljah dopoldne v Športnem parku Ludus Črnuče (od 10:00 – 15:00) .
Razpored tekem bo znan do 15.09.2022, predvidoma pa bo vsaka ekipa igrala 1x mesečno proti ostalim ekipam v ligi po pravilu “vsak z vsakim”.

5. Štetje in pravila
Igra se na 2 dobljena seta do 15 točke oz. na 2 točki razlike z zgornjo mejo 21 točk. V primeru izenačenja v setih, je potrebno odigrati še tretji set do 11, z zgornjo mejo 15 točk. Višina mreže je 243cm pri moških oz. 224cm pri ženskih dvojicah, velikost igrišč je standardnih 8x16m. Glede zgornjega odboja pri sprejemu servisa le ta ni dovoljen, podaja pa je glede na ligo stvar dogovora med igralci in nivojem njihovega znanja. Ekipe si sodijo same kjer je zaželjen fair-play sporne točke pa se ponavljajo. Dogovor lige je, da ni dovoljeno z zgornjim odbojem Žogo poslati v nasprotnikovo polje.

6. Točkovanje, lestvica in sporočanje rezultatov
Zmaga z 2:0 prinaša 3 točke, zmaga z 2:1 prinaša 2 točki, poraz z 1:2 prinaša 1 točko in poraz z 0:2 ne prinaša nobenih točk. V primeru enakega števila točk veljajo naslednji kriteriji:
a) število znag

b) količnik osvojenih/izgubljenih setov po formuli (osvojene sete delimo z izgubljenimi seti in dobimo količnik).
c) količnik danih/prejetih točk po formuli (dane točke delimo s prejetimi točkami in dobimo količnik).
d) dodatno odigran set do 15 točke z razliko.
Po odigranem srečanju je potrebno rezultat posredovati koordinatorju lige. Rezultati bodo objavljeni na strani www.ludusbeachliga.si in na www.ludus.si pod zavihkom LUDUS BEACH LIGA v najkrajšem možnem času.

Oprema in žoge
Dvoboje je obvezno igrati v dresih lige, katere igralci prejmejo pred pričetkom sezone. Uradna žoga lige je Mikasa. Žogo za vsak dvoboj zagotovi organizator v tem primeru ŠPORTNI PARK LUDUS ČRNUČE.

7. Obveznosti udeležencev lige

Neupravičeno neodigran dvoboj, ki ga je ugotovia komisija, se registrira z 0:15 in 0:15, nasprotnik pa zmaga z rezultatom 15:0 in 15:0, ter dobi 3 točke. Trije neupravičeno neodigrani dvoboji pomenijo avtomatično izključitev iz lige.

Zamuda na pričetek tekme več kot 15min se kaznuje s porazom ekipe.

V primeru da ekipa ne sporoči zamude oz. odsotnosti se le ta kaznuje z izpadom iz lige in odvzemom točk -10.

8. Nadomeščanje, odsotnost, poškodba igralca
V primeru poškodbe ali drugega opravičljivega primera odsotnosti igralca, lahko ekipa z rezervnim igralcem vseeno odigra/dokonča dvoboje, vendar v tem primeru prejme le polovico vseh osvojenih točk. To ne velja v primeru, ko rezervni igralec odigra cel krog tekmovanja. V tem primeru ta ekipa prejme vse osvojene točke.
Primer: Miha in Jaka sta imela v ekipi rezervnega igralca. Ker se je Miha med tekmo poškodoval, ga je nadomestil rezervni igralec in od tega trenutka dalje ekipa prejema polovico osvojenih točk v tem krogu.
Primer 2: Miha se je pred začetkom kroga poškodoval in nadomestil ga je rezervni igralec. Skupaj z Jakom sta odigrala vse tekme kroga in prejela vse osvojene točke.
V primeru trajnih poškodb ali bolezni, kjer igralec do konca sezone ne bi mogel igrati, ga bo ob privolitvi komisije lahko nadomesti 4. Igralec.

9. Prehodi iz lige v ligo
Ekipe prestopajo iz lige v ligo glede na rezultat po končanem krogu tekmovanja. Prva in druga ekipa iz vsake lige si zagotovi pravico nastopanja v višji ligi. Zadnji dve ekipi v ligi nazadujeta v ligo nižje. Končna oblika lestvice bo znana po prijavah za leto 2022/23

10. Prijavnina in prijave
Igralci sprejeti v ligaško tekmovanje, morajo do pričetka 1. kroga poravnati igralnino. Višina igralnine na ekipo za sezono 2022/23 znaša 330 EUR in se lahko plača v dveh obrokih (1. obrok pred začetkom 2. kroga in 2. obrok do konca januarja 2023). Po začetku lige se ekipa še vedno lahko prijavi do vključno 31.12.2022 in bo uvrščena v zadnjo ligo. Višina igralnine se s tem ne spremeni.

11. Tekmovalna komisija in informacije
Tekmovalno komisijo sestavljajo: vodja tekmovanja Petra Grahovec, koordinator lige Jure Mavsar, ter predstavnik tekmovalcev. Tekmovalna komisija si pridružuje pravice do sprememb pravilnika tekmovanja.
Vsa ostala obvestila bodo objavljena na spletni strani www.ludus.si pod zavihkom LUDUS BEACH LIGA.

12. Odgovornosti
Igralci ki se v ligo prijavijo izjavljajo, da poznajo pravila in pravilnike  LUDUS BEACH LIGE ter, da se z njimi strinjajo. Igralci igrajo na lastno odgvornost. Igralcem kateri so iz lige izključeni ali so izstopili, vodstvo ne povrne prijavnine. Vsi udeleženi s plačilom prijavnine potrjujejo izpolnjevanje covid-19 ukrepov skladno z določili NIJZ.

13. Promocijske aktivnosti
Igralci kateri se prijavijo v ligo se strinjajo, da se njihova imena in foto material lahko uporabljajo v informativne, promocijske in oglaševalske namene lige in to brez nadomestil.

14. Vprašanja in ostale informacije
Za vse informacije in vprašanja nam pišite na liga@ludus.si ali pokličite 041 334 822 – Petra.

Kontakt

liga@ludus.si

Koledar Ludus Beach Liga

Koledar tekmovanj v odbojki na mivki za moške in ženske za leto 2021/22.